Skip to content
toni@dalmatin.ba
Smilje - Kemijski i okolišni aspekti Grafičko oblikovanje knjige i dizajn korica knjige
Grafičko oblikovanje knjige Smilje - Kemijski i okolišni aspekti

Smilje je ljekovita i aromatična biljka koja se tradicionalno koristi dugi niz godina u zemljama Sredozemlja. Iako se u Bosni i Hercegovini plantažni uzgoj znatno smanjio, kao i otkup eteričnih ulja, ona su i dalje jako cijenjena u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji zbog iznimno blagotvornih bioloških svojstava. Neki će reći da ova knjiga dolazi sa zakašnjenjem, možda bi prije desetak godina bila puno korisnija, međutim nastala je upravo onda kad je to bilo moguće. U samim počecima uzgoja smilja u Hercegovini nisu postojali nikakvi ili vrlo oskudni podatci o smilju, a iskustva uzgoja i prerade tražila su se diljem svijeta. Krenulo se od nule i uspjelo se naglo pokrenuti plantažiranje smilja na hercegovačkim kršima.

Grafičko oblikovanje knjige Smilje - Kemijski i okolišni aspekti

Samo par godina kasnije dogodio se obrat i propast ove gospodarske grane. Gdje se griješilo, a što je bilo dobro, tek se treba vidjeti. Nakon desetogodišnjeg iskustva proizvodnje i prerade smilja došlo se do dragocjenih spoznaja  i iskustava od kojih neka donosimo i u ovoj knjizi. U periodu „smiljomanije“ od okvirno 2012.  pa do 2018. sve su se snage usmjerile na uzgoj ove biljke, od malih obiteljskih gospodarstava do županijskih i državnih institucija. Svatko je imao svoj dio posla, pa tako i mi, sveučilišni profesori i znanstvenici. Autori ove knjige krenuli su u projekte istraživanja kemijskog sastava eteričnog ulja iz smilja koje raste na području Hercegovine, kako samonikla (nativnog) tako i plantažnog.

Knjiga Smilje - kemijski i okolišni aspekt

Bilo je potrebno puno znanja, vremena i ranijih iskustava kako bismo proveli relevantna istraživanja koja su prihvaćena u međunarodno priznatim publikacijama od stručnjaka u području eteričnih ulja i njihove analize. Uspjeli smo odrediti kemotip hercegovačkog smilja. U isto vrijeme proizvođači smilja, stručnjaci i znanstvenici iz drugih područja, posebno agronomije i gospodarstva, stekli su i objavili svoje spoznaje. Zbog toga je ova knjiga, točnije znanstvena monografija, nastala kao proizvod svih prikupljenih znanja i iskustava na lokalnoj, ali i globalnoj razini.

Na stranicama knjige donosimo opće značajke aromatičnog bilja, eteričnih ulja te metoda njihove izolacije i analize. Posebno su opisane specifičnosti eteričnog ulja hercegovačkog smilja, samonikla i plantažno uzgojena. Nadamo se da je ova knjiga skroman doprinos ciljevima kojima svi stremimo, a to su društvo znanja i održiva gospodarstva.

Predgovor iz knjige Smilje - kemijski i okolišni aspekt
Poglavlje iz knjige Smilje - kemijski i okolišni aspekt
Grafičko oblikovanje knjige Smilje - Kemijski i okolišni aspekti
Grafičko oblikovanje knjige Smilje - Kemijski i okolišni aspekti

AUTORI KNJIGE

dr. sc. Tomislav Lukić

dr. sc. Tomislav Lukić

prof. dr. sc. Stanislava Talić

prof. dr. sc. Stanislava Talić

prof. dr. sc. Ilijana Odak

prof. dr. sc. Ilijana Odak

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top